SAMTALSTERAPI
PSYKOSYNTESEN SOM GRUND
Samtalen grundar sig i psykosyntesen som är en psykoterapeutisk teknik och livsfilosofi som utvecklades av den Italienska psykiatrikern Roberto Assagioli i början av 1900 talet.
Psykosyntesen är utvecklingsorienterad psykologi som fokuserar på det friska i människan och ser den som en helhet som består av kropp, själ, känslor och intellekt som
tillsammans är vår personlighet. De olika delarna står i intimt samspel med varandra och hur samspelat mellan dessaser ut är avgörande hur vi mår både fysiskt och psykiskt. Syftet är att integrera de olika aspekternaför att uppnå en känsla av samhörighet och sammanhang.
Terapiformen Psykosyntes är en psykologi för självförverkligande. Det är också en lära om kärlek som accepterar oss som vi är och manar fram det vi kan bli, vår potential.
Psykosyntesen går väl hand i hand med de moderna forskningsbaserade terapiformerna inom KBT som grundar sig på anknytningsteori, neuropsykologi m.m. I Psykosyntesen ställs inga diagnoser utan den arbetar istället med friskvård.
Psykosyntes använder en holistisk och intergrativ metod för personlig utveckling och tillväxt, och fokuserar på att att hjälpa människor att identifiera och arbeta med blockeringar och begränsningar som hindrar dem från att nå sin fulla potential. Det innefattar tekniker som meditation, visualisering, kreativ expression och affektiv terapi.
Målet med psykosyntes är att skapa en känsla av samhörighet och sammanhang mellan människors olika aspekter och för att uppnå en känsla av inre harmoni och välbefinnande. Det används ofta för att hjälpa människor att hantera stress, förbättra självbilden och öka självmedvetenheten.
Viljan och ansvar är centrala begrepp inom Psykosyntesen Varje individ är unik och har en egen potential till utveckling. När vi tar ansvar har vi också hittat vår vilja.
Vad är samtalsterapi?
Samtalsterapi är terapi där jag använder samtal för att vägleda, stödja eller behandla psykisk
ohälsa. Jag som utövar samtalsterapin är diplomerad samtalsterapeut.
Du som söker hjälp är inte patient utan klient, man anses inte sjuk utan befinner sig snarare i
livskris, vid vägskäl eller i en förändringsprocess och önskar stöd.
Det relationella perspektivet, dvs. att du som söker hjälp känner dig trygg i rummet och har förtroende för mig som terapeut är minst lika viktigt som att välja samtalsmetod.
Om du lider av stress, utmattning, oro, sorg eller kris så kan det ge ångest, nedstämdhet som inte vill släppa, koncentrationssvårigheter, sömnproblem eller tankar som oavbrutet snurrar. I samtalen finns jag som ett samtalsstöd och vägledare för dig till att öppna upp, möta och hantera dessa områden.
Oro, depression och ångest är oftast nedtryckta känslor och icke tillfredsställda behov. Det är oftast friska reaktioner på en sjuk situation. Vi mår dåligt när vi trycker ner vår smärta men också när vi trycker ner vår begåvning.
Vid djupt rotade mönster så krävs det en process av medvetandestyrning och val för att få förändring och fäste i livet.
I terapirummet får du befinna dig i en helt prestationsfri zon där du är fri att vara precis som du är med allt som du kan upptäcka inom dig. Samtalsterapi i psykosyntes bygger på samverkan. Jag som terapeut, som med min kunskap och förståelse hjälper dig till insikter. Det låter som en paradox, men ytterst är det du själv som har både problemet och lösningen. Min roll är att stödja dig i din förståelse för vem du är, vilka behov du har och hur du hittar vägen till ett balanserat och harmoniskt liv.
I terapin kan du alltid formulera och omformulera dig och hitta nya strategier för kontakt med dig själv och i relation till din omgivning. Någon gång i livet så får vi kanske uppleva en utvecklingskris eller livskris (händelsekris) och då är det vanligt att man får existensiella frågor där ens tankar kretsar kring vem man är, meningen med livet, funderingar kring döden, kärleken och det besynnerliga med att vara människa. När det skaver i tillvaron kan samtal om livet som pågår vara ett sätt att påverka vårt mående. Här kan vi hitta ett sätt att leva MED livet istället för att streta EMOT livet.
Att arbeta med sig själv kan vara både omskakande och tillfredställande. Säkert är att det påverkar och förändrar. Och det är just detta terapin leder till – du förändrar dig på ett eller annat sätt.